Zástupci Vietnamců chtějí, aby se Babiš omluvil za výroky o neplacení daní

Andrej Babiš   |   Foto:  ČTK
15.03.2015 08:58 - text: Marcel Winter
Ministr financí Andrej Babiš ve čtvrtek prohlásil, že „Vietnamci neplatí daně“. Zástupci vietnamské komunity se ale ozvali a požadují po vicepremiérovi omluvu. Marcel Winter, předseda Česko-vietnamské společnosti k tomu vydal v sobotu večer prohlášení, jehož část zveřejňujeme:

„Tvrdit veřejně v Parlamentu České republiky, že ´evidence tržeb se nepřipravuje kvůli živnostníkům, ale kvůli Vietnamcům, kteří jak známo neplatí daně´ je trapné, protože výběr daní u milionu našich živnostníků nemůže ovlivnit jakákoliv část z třiceti tisíc Vietnamců, kteří u nás podnikají jako fyzické osoby - OSVČ.

Nikdo, ani ministr financí ČR, nesmí paušalizovat přestupky jednotlivců na celou vietnamskou komunitu, na všechny podnikající Vietnamce u nás, z nichž někteří zaměstnávají i české občany. Opět je pracovitost naprosté většiny slušných a řádně podnikajících i daně platících Vietnamců někomu solí v očích. Opět zřejmě lobby určitých obchodníků, kteří chtějí mít monopol (aby mohli socialisticky pracovat za kapitalistické peníze), se chce zbavit konkurence, která je v kamenných večerkách nahradila po celé zemi ku prospěchu našich občanů.

Je škoda, že ministrovi financí chybí informace o tom, jak na mnoha vesnicích čeští živnostníci sami skončili podnikat často v jediné místní prodejně potravin a nikdo z Čechů o tuto práci na své vlastní riziko neměl zájem, ale naštěstí je zachránili Vietnamci, kteří jedinou prodejnu potravin v obci ku prospěchu zejména důchodců a mladých rodin úspěšně provozují, dokonce s mnohem větší provozní dobou.

Služby vietnamských živnostníků oceňuje široká veřejnost, což dokázal březnový průzkum agentury Meridian pro pořad ČT Fokus Václava Moravce zaměřený na vztah veřejnosti k národnostním skupinám žijícím v České republice, ve kterém se Vietnamci umístili hned za Slováky a Poláky, dokonce před Němci, Ukrajinci, Rusy, Araby i Romy.

I když to asi někomu moc vadí, tak v Parlamentu ČR přednesená trapná výmluva na Vietnamce neobstojí, protože Vietnamci podnikající jako OSVČ již několik let platí dvojnásobně vyšší daně než například Ukrajinci pracující na stavbách jako OSVČ a navíc většina Vietnamců ve svých kamenných obchodech po celé zemi již dávno má moderní elektronické pokladny Ale také ochotu, velkou otevírací dobu a úsměvy.

Ne každý Čech je zloděj, tunelář nebo vrah a také ne každý Vietnamec je pěstitel marihuany, výrobce nebo prodejce drog, či neplatič daní. Naprostá většina zde žijících Vietnamců nemá s drogami vůbec nic společného a také naprostá většina vietnamských podnikatelů řádně státu platí daně.

Proto Česko-vietnamská společnost odsuzuje paušální výrok pana ministra Andreje Babiše přednesený 12. března v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR a žádáme, aby se ministr naprosté většině slušných a poctivě pracujících vietnamských podnikatelů, jenž řádně platí daně, omluvil. Nejlépe do 10. května, do příjezdu prezidenta Vietnamu na oficiální návštěvu České republiky.“

reklama


Diskuse ke článku


 

Anketa

Má se podle vás zrušit povinný koncesionářský poplatek pro Českou televizi?
Ano
2343 81%
Ne
559 19%
více o tématu
 
Sledujte Reflex.cz na Twitteru
 
 
 
reklama

Články a sekce označené symbolem zámek jsou součástí placené zóny. Pro přístup je nutná vaše registrace a platba dle zvolené varianty předplatného. Články a další prémiový obsah pak budete mít k dispozici po dobu odpovídající délce vámi zvoleného předplatného.

Zapomněl jsem heslo

Placená zóna

Placená zóna nabízí přístup k exkluzívnímu obsahu časopisu Reflex, zejména pak aktuální vydání Reflexu, které je na webu přístupné ihned v den vydání tištěného Reflexu.

Islám je totalitní ideologie!

Stojím na vlakovém nádraží v nejmenovaném německém městě, rozhlížím se a čekám na další instrukce. Sraz v deset hodin dopoledne. V 10:08...

celý článek »

České pití

Proč chce vláda vytáhnout do boje proti alkoholu? Ve spotřebě alkoholu jsme dlouhodobě světová špička, čeští mladiství jsou v pití v Evropě...

celý článek »

Vasil je spasil

V rodné vesnici Vasila Biľaka odhalili pomník muži, jenž podepsal v roce 1968 zvací dopis armádám Varšavské smlouvy a jednoznačně tak zradil...

celý článek »

Aktuální číslo